Kulinaria

Co sprawia, że gliniane naczynia są idealne do przechowywania wody?

• Zakładki: 11


Wodę przechowuje się w szkle, metalu, tworzywach sztucznych. Na tym tle wyróżniają się naczynia gliniane, szczególnie wartościowe dla jakości wody. Z czego wynika ich unikalność? Co sprawia, że to właśnie dzban gliniany przysłuży się zdrowiu Twojemu i pozostałych domowników? Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi!

Dzban gliniany i inne naczynia z gliny – właściwości

Glina to materiał alkaliczny, a więc mający silne właściwości zasadowe. Wykonane z niej naczynia – chociażby dzban gliniany – nie tracą tej ważnej cechy. Kiedy wlewa się do nich wodę, środowisko zasadowe gliny oddziałuje na nią, przekładając się na pH dobre dla zdrowia człowieka, dbające o balans kwasowo-zasadowy organizmu osoby, która pije taką wodę.

Co to właściwie oznacza? Woda o korzystnym pH reguluje i utrzymuje właściwą gospodarkę hormonalną. Dla przykładu zupełnie inaczej jest w przypadku wody przechowywanej w naczyniach plastikowych, w których płyn ma kontakt z bisfenolem naśladującym hormony żeńskie, a więc blokującym męskie.

Jak wybrać naczynia gliniane na wodę?

Aby cieszyć się maksimum korzyści zdrowotnych, warto wybrać naczynia wykonane tradycyjną metodą rzemieślniczą, a jednocześnie produkowane w Polsce z lokalnego surowca. Ważne jest też sprawdzenie atestu – naczynia gliniane powinny przejść badania pod kątem stosowania w bezpośrednim kontakcie z żywnością.

Najlepszy dzban gliniany to naczynie bez glazurowanej powłoki. Zdarza się bowiem, że w warstwie glazury występują ołów i kadm. Ponadto naczynia gliniane nieglazurowane odznaczają się strukturą porowatą, co czyni je świetnymi pochłaniaczami substancji chemicznych i drobnoustrojów. Pod tym względem porowata glina podoba jest do węgla leczniczego.

Co warto wiedzieć o naczyniach z gliny?

Na koniec garść porad, które mogą Ci się przydać, jeśli zdecydujesz się na swój pierwszy dzban gliniany do przechowywania wody.

  1. Naczynia gliniane filtrują i uzdatniają wodę do spożycia.
  2. Filtracja wody w naczyniu glinianym może trwać nawet osiem godzin, wobec czego nie należy pić jej wcześniej. Najlepiej pozostawić wodę do uzdatnienia na noc.
  3. Dzban gliniany pokrywa się od zewnątrz kropelkami wody, zupełnie jakby się pocił. To normalne – wilgoć jest objawem filtracji zachodzącej w dzbanie. Aby nie pomoczyć stołu, można zastosować podstawkę.
  4. Przed pierwszym użyciem nieszkliwiony dzban z gliny trzeba wypłukać ciepłą wodą z łyżką soli kłodawskiej. Następnie warto to robić co kilka dni, a oczyszczone naczynie suszyć naturalnie na słońcu.
  5. Uwaga! Nie należy myć naczyń glinianych detergentami, nawet łagodnymi.

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Sklepbialysaibaba.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
40 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *