W żadnej kuchni nie może zabraknąć garnków. To ten element wyposażenia, z którego korzystamy praktycznie codziennie. Aby zachowały swój wygląd na długie lata, trzeba o nie dbać i odpowiednio je czyścić. Bywa, że nowi właściciele płyt indukcyjnych zastanawiają się, czy garnki do indukcji wymagają specjalnego czyszczenia. Odpowiadamy – dbaj o swoje garnki indukcyjne tak, jak dbasz o pozostałe garnki ze stali nierdzewnej. Przedstawiamy podstawowe zasady czyszczenia garnków stalowych i oddajemy w Twoje ręce garść porad, jak usunąć najbardziej uporczywe zabrudzenia.
Jak czyścić garnki ze stali nierdzewnej na indukcję?
Aby zachować dobry wygląd garnków na dłużej, po każdym użyciu umyj je delikatnie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Wykorzystaj do tego miękką stronę gąbki. Unikaj silnych środków żrących i drucianych szczotek, które mogą porysować powierzchnię naczynia. Zaschnięte resztki jedzenia pozostaw na chwilę w wodzie. Aby uniknąć ryzyka zacieków, po myciu wytrzyj garnek miękką ścierką. W ten sposób cały Twój zestaw garnków będzie zawsze wyglądał schludnie i czysto.
A co, jeśli zdarzy Ci się przypalić garnek? Wykorzystaj babciny sposób z octem i solą, bo to naprawdę działa. Zagotuj 2 łyżki soli z octem i wodą w proporcji 1:3 i pozostaw do namoczenia.
Jak gotować, żeby nie uszkodzić garnka?
Pamiętaj o kilku zasadach. Dostosuj wielkość płomienia do średnicy garnka, aby uniknąć przebarwień. Do mieszania używaj tylko silikonowych, drewnianych albo plastikowych przyborów kuchennych. Gęste dania często mieszaj i unikaj szybkich skoków temperatury. W ten sposób garnki posłużą Ci przez wiele lat.
Fot. Shutterstock.