Wystarczy chwila nieuwagi podczas gotowania, żeby przypalić garnek. Kto z nas choć raz nie przypalił obiadu! O ile przypalone danie nadaje się tylko do wyrzucenia, tak garnek możemy jeszcze uratować. Przedstawiamy 3 niezawodne, domowe sposoby na czyszczenie przypalonego naczynia!
Ocet – pogromca spalenizny!
Zostawiłeś garnek na gazie? A może zwiodła Cię bezgazowa indukcja? Garnki przypalają się szybko, ale czyszczenie może nam zająć więcej czasu. Czyszczenie spalonego garnka zacznij od domowych sposobów. Z pomocą przychodzi zwykły ocet spirytusowy. Wystarczy, że zalejesz garnek roztworem wody i octu do wysokości ok. 3 cm wysokości garnka i zagotujesz przygotowaną w ten sposób mieszankę. Pozostaw roztwór w garnku na noc, a rano usuń pozostałości spalenizny gąbką i płynem do naczyń. Ocet usunie zanieczyszczenia z garnków ze stali nierdzewnej i aluminium. Nie stosuj jednak tej metody na garnkach emaliowanych!
Soda oczyszczona na przypalone garnki i patelnie
Soda oczyszczona sprawdzi się do czyszczenia garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, żeliwnych i ceramicznych, ale już nie w przypadku garnków aluminiowych. Jeżeli przypaliła Ci się patelnia – mała czy duża – również możesz skorzystać z tej metody. Wsyp do garnka 3 łyżki sody i zalej ją wodą, a następnie zagotuj powstałą papkę. Resztki przypalonego jedzenia powinny schodzić zdecydowanie łatwiej!
Kostka do zmywarki a czyszczenie przypalonych garnków
W podobny sposób działają tabletki do zmywarki. W ten sposób doczyścisz garnki ze stali nierdzewnej, ale nie stosuj tej metody do garnków emaliowanych i aluminiowych! Wysyp kilka łyżek proszku na dno garnka, dodaj wodę i zostaw powstały roztwór na całą noc, a potem umyj garnek gąbką i wypłucz. Gotowe!
Fot. Shutterstock.