Kulinaria

Jaka patelnia do jajek i jajecznicy?

• Zakładki: 5


Lubisz przyrządzać na śniadanie jajka? Smażone jaja możesz przygotować jak prawdziwy szef kuchni. Poza sprawdzonym przepisem ważny będzie sposób smażenia i wykorzystane do tego narzędzia. Kiepsko dobrana patelnia może zniweczyć cały Twój wysiłek, dlatego dziś pomożemy Ci znaleźć odpowiedź na pytanie: jaka patelnia do jajek i jajecznicy sprawdzi się najlepiej? Czytaj dalej!

Wybieramy patelnię do jajecznicy!

Naczynie, w którym przygotowujesz potrawę, ma znaczenie. Masz już dobrej jakości komplety garnków na indukcję? Pora na zakup porządnej patelni. Do smażenia jajek koniecznie wybierz taką z nieprzywierającą powłoką. Jajecznica i jajka dość łatwo przywierają do powierzchni patelni, a takiego zabrudzenia trudno pozbyć się podczas mycia. Dlatego tak popularne są patelnie ceramiczne. Ceramiczna powłoka jest przy okazji odporna na zadrapania i wysokie temperatury, pozwala też na przygotowanie jajek na minimalnej ilości tłuszczu. Na takiej patelni możesz przygotowywać jajka bez obaw o przywieranie potrawy do powierzchni. 

Poznaj cechy idealnej patelni do smażenia jaj

Średnica patelni do jajecznicy zależy od tego, dla ilu osób przygotowujesz śniadanie. Patelnia nie może zbyć duża – w ten sposób jajka błyskawicznie rozpłyną się po całej jej powierzchni, a Twoja jajecznica będzie sucha. Dno idealnej patelni do jajecznicy powinno być gładkie, aby dodatkowo zminimalizować ryzyko przywierania potrawy. Co jeszcze? Patelnia do jajek – indukcja czy gaz? Koniecznie sprawdź, do jakiej kuchenki przystosowany jest model, który chcesz kupić. Zwróć też uwagę, czy patelnia ma wyższe brzegi. Dzięki temu podczas mieszania jajek nie wylejesz ich na kuchenkę.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
9 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.