Kulinaria

Przechowywanie wody w naczyniach glinianych – korzyść dla zdrowia

• Zakładki: 9


Czy wiesz, że wodę warto przechowywać w naczyniach wykonanych z gliny? Sprawdź, czym wyróżnia się taka woda oraz z czego wynika wysoka wartość gliny w kontekście wytwarzania naczyń. Zacznij trzymać wodę pitną w naczyniach glinianych, by odnotowywać korzyści zdrowotne!

Jak działają naczynia gliniane?

Wykorzystywane już w czasach starożytnych naczynia gliniane odznaczają się właściwościami alkalicznymi, zasadowymi. Wpływają na przechowywaną w nich wodę w taki sposób, że zapewniają właściwe, korzystne dla zdrowia człowieka pH. Osoba, która pije wodę z naczynia glinianego, cieszy się balansem kwasowo-zasadowym, a w efekcie uregulowaną gospodarką hormonalną, prawidłowym metabolizmem, bogactwem mikroelementów (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu).

Uwaga! Ogromne znaczenie ma powierzchnia naczyń glinianych. Korzyści zdrowotne, o jakich mowa w artykule, występują jedynie w odniesieniu do naczyń bez powłoki glazurowanej.

Jakie korzyści niesie woda z naczyń glinianych?

Poza zaletami wymienionymi wyżej woda z naczynia glinianego odznacza się czystością – brakiem mikroorganizmów, metali ciężkich, cząsteczek nanoplastiku, BPA. Na tle wody trzymanej w naczyniach wykonanych z innych materiałów wyróżnia się przyjemnym słodkawym smakiem. Ponadto jest idealna wiosną i latem, jako iż naczynia gliniane utrzymują wewnątrz chłód, toteż woda orzeźwia i ochładza.

Aby właściwie przefiltrować wodę w naczyniu glinianym, należy wlać ją na co najmniej osiem godzin, najlepiej zaś na całą noc. Jeśli w tym czasie lub później porowata powierzchnia gliny pokryje się kropelkami – nie przejmuj się, to normalne zjawisko. Pod naczyniem możesz zastosować podstawkę.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Zdrowasowa.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
29 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *