Kulinaria

Sojowa dieta wegetariańska – nie tylko kotlet sojowy

• Zakładki: 19


Jeszcze kilka lat temu, gdy diety wegetariańska i wegańska były mało znane, osobom niejedzącym mięsa w miejsce kotleta serwowało się sojowy odpowiednik. Wszystkożercy odnosili wrażenie, że właśnie tym żywią się wegetarianie i weganie: kotletami sojowymi. Tymczasem obie diety są bogate w produkty, a soja występuje nie tylko w formie kotleta. Poznaj inne!

Napój sojowy – odpowiednik mleka

Jednym z najpopularniejszych produktów sojowych, chętnie wykorzystywanych również przez wszystkożerców, jest napój sojowy. Dawniej nazywany był mlekiem sojowym, jednak termin mleko został prawnie zarezerwowany dla produktu odzwierzęcego, czyli mleka krowiego, owczego, koziego. Stanowi doskonały zamiennik oryginału. Sprawdzi się dokładnie w tych samych posiłkach. Ponadto na bazie napoju sojowego wytwarza się słodkie desery naturalne i smakowe, „jogurty” pitne, puddingi, kaszki, lody.

Kotlet sojowy i jego bracia

Kotlety sojowe to raczej ogólna kategoria żywności niż konkretny produkt. Najpopularniejsza jest wersja sucha do zalania wodą i poddania dalszej obróbce: duszeniu, smażeniu, grillowaniu. Występuje pod nazwami kotlety, kostka, krajanka. W menu wegetarian i wegan występują jednak także kotlety sojowe z tofu czy prawdziwej soi: ugotowanej bądź z puszki.

Nowoczesne oblicza produktów sojowych

Kiedy wybierzesz się na zakupy vege, zauważysz, że produkty sojowe w sklepie występują w każdej kategorii tematycznej. W dziale śniadaniowym znajdziesz płatki sojowe do mleka czy jogurtu, a w alejce ze słodyczami i przekąskami słone chrupki, ciastka i ciasta, czekolady. Na obiad możesz podać makaron z soi lub danie z sosem sojowym. Sportowcy bez trudu zaopatrzą się w białko sojowe do przygotowania nutridrinka.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
30 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *