Wyposażenie kuchni

Sztućce platerowane i oksydowane — jak o nie dbać?

• Zakładki: 18


Każdy z nas ma przynajmniej jeden komplet sztućców w swoim domu. Czasami mogą to być dwa — jeden na co dzień, a drugi na specjalne okazje. Zwykle są to sztućce wykonane ze srebra, ale w sklepach możemy spotkać się również ze sztućcami platerowanymi i oksydowanymi. Jak powstają i jak o nie dbać?

Lekkie i praktyczne sztućce platerowane

Proces platerowania jest wynalazkiem pochodzącym z XIX wieku i polega na nakładaniu na metal warstwy srebra bądź innego metalu szlachetnego. Mimo występowania kilku technik platerowania efekt zawsze będzie ten sam. Powłoka, którą nanosi się za pomocą technologii platerowania, jest wytrzymała na ścieranie, co pozwala nam na częstą eksploatację bez obawy o jej wytarcie. Mimo to musimy pamiętać, że sztućce platerowane wymagają właściwej pielęgnacji. Do uszkodzenia srebrnej powłoki może doprowadzić między innymi mycie sztućców w zmywarce lub korzystanie z domowych sposobów czyszczenia za pomocą past z drobinkami. Zamiast do pozbywania się osadów zaciemnień powinniśmy wykorzystać miękką ściereczkę.

Dekoracyjne sztućce oksydowane

Oksydowanie to nic innego jak zdobienie sztućców, a sam proces polega na czernieniu stali. Jednocześnie dzięki oksydowaniu zabezpieczamy sztućce przed korozją. W większości fabryk oksydowane są wyłącznie naczynia oraz sztućce wykonane ze srebra bądź posrebrzane. Gotowe produkty są matowe i ciemniejsze w zagłębieniach, przez co zyskują bardziej elegancki design. Warto wiedzieć, by do usuwania plam z oksydowanych wyrobów nie wykorzystywać wody z solą. Może to bowiem doprowadzić do częściowego zaniku warstwy oksydowanej.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą gerlach.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
100 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *