Kulinaria

Fakty i mity na temat gotowania na płycie indukcyjnej

• Zakładki: 6


Gotowanie na płycie indukcyjnej staje się coraz bardziej popularne wśród amatorów sztuki kulinarnej. Nim dziwnego, w końcu jest wygodne i pozwala na przygotowanie smacznych i zdrowych potraw. Choć indukcja jest rozwiązaniem wielu zalet, wokół jej użytkowania narosło wiele mitów. W niniejszym artykule postaramy się z nimi rozprawić.

Fakty o płycie indukcyjnej 

Płyta indukcyjna jest bezpiecznym rozwiązaniem, które docenią rodzice małych dzieci. Kontakt z tego typu sprzętem nie grozi poparzeniem. Płyta wytwarza ciepło, wykorzystując działanie pola magnetycznego, a zatem nagrzewa się wyłącznie w kontakcie z garnkiem. Jeśli zapomnisz ją wyłączyć i stracisz swoje dzieci z zasięgu wzroku na kilka sekund, nic złego się nie stanie. Kolejny fakt dotyczy garnków. Do gotowania na kuchni indukcyjnej rzeczywiście potrzebujesz innych naczyń. Zestawy garnków kuchennych na indukcję muszą mieć idealnie płaskie dno o właściwościach ferromagnetycznych, czyli takich, które umożliwiają powstawanie prądów wirowych wytwarzających ciepło. Nieodpowiednie używanie garnków może doprowadzić do ich niszczenia – to również fakt. Nieodpowiednie, czyli wynikające z naszej niecierpliwej natury. Chodzi o ustawianie płyty na pełną moc w nadziei na skrócenie czasu gotowania czy też smażenia. Naczynia na indukcję znakomicie przewodzą ciepło, skracając czas przygotowywania posiłków o 30% względem kuchenki gazowej. Niczego nie trzeba przyspieszać. Niedopasowanie wielkości garnka do pola grzewczego to również błąd. 

Mity o płycie indukcyjnej 

Jednym z krążących mitów jest stwierdzenie, że zestawy garnków kuchennych do gotowania na płycie indukcyjnej kosztują niewyobrażalne pieniądze. Nie jest to prawda.  Dobre ganki od zawsze były inwestycją, ale renomowani producenci zadbali o to, by zestawy do indukcji, czyli np. garnki ze stali nierdzewnej ze specjalnym dnem wyposażonym w dysk w technologii Full Induction, mogły być używane zarówno w piekarniku, jak i w lodówce (do przechowywania żywności), więc nie ma potrzeby ponoszenia dodatkowych kosztów. Stwierdzenie, że gotowanie na kuchni indukcyjnej wpływa na smak, bardzo często doprowadzając do przypalenia potrawy, również jest mitem. Jeśli takie sytuacje komukolwiek się przydarzyły, to był to wynik niewłaściwego użytkowania płyty, wyżej wspomnianego podkręcania mocy. Kolejnym mitem, z którym trzeba się rozprawić, jest opinia, że płyta niekorzystnie działa na aparaty słuchowe, rozruszniki serca czy też telefony komórkowe ze względu na wytwarzane pole magnetyczne. Jest tak samo bezpieczna jak inne sprzęty domowe o niskiej mocy, np. suszarki. 

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Gerlach.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
35 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *