Tort to wypiek, który nieodzownie kojarzy się z celebrowaniem ważnego wydarzenia w życiu. Mogą to być zarówno urodziny, jak i wesele czy firmowe przyjęcie jubileuszowe. Jedne torty są skromne, ale niezwykle eleganckie, a drugie wręcz imponują wyglądem. Jak udekorować tort w domu, by ciekawie się prezentował? Jakie ozdoby na tort możemy wykorzystać?
Gotowe dekoracje na tort
Najpopularniejsze ozdoby na tort to między innymi opłatki, kwiaty oraz liście cukrowe. Nierzadko możemy spotkać się także z tak zwanymi topperami, które wystarczy jedynie wbić w gotowe ciasto. Najmłodsi solenizanci zachwycają się również figurkami swoich ulubionych bohaterów z bajek. Wszystkie tego typu dodatki bardzo łatwo jest znaleźć w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Co więcej, różnorodność kształtów i kolorów takich ozdób daje nam możliwość kreatywnego podejścia do przyozdabiania gotowego wypieku. Warto jednak stosować się do jednej zasady: co za dużo to niezdrowo.
Dekorowanie tortu domowym sposobem
Do udekorowania tortu równie dobrze możemy wykorzystać produkty, które znajdziemy we własnej kuchni. Pomysłów wbrew pozorom jest całe mnóstwo. Jednym z nich jest między innymi użycie kremu. Wystarczy umieścić go w rękawie cukierniczym i wyciskać na kształt szlaczków czy rozetek. Do takiego zestawienia będą idealnie pasować świeże owoce czy starta na tarce czekolada. Niektórzy lubią eksperymentować i na torcie umieszczają sztuczne lub żywe kwiaty. Ciekawym rozwiązaniem może być również wylanie na sam wierzch tortu galaretki. W tym przypadku wykorzystajmy obręcz cukierniczą, by mieć pewność, że galaretka nie wypłynęła na boki.
Pomocne narzędzia do dekorowania
Podczas przyrządzania cukierniczych arcydzieł możemy korzystać z wielu narzędzi, które znacznie ułatwią nam proces ozdabiania. Do dyspozycji mamy między innymi szprycę, której użytkowanie jest bardzo proste. Końcówki szprycy zwane także tylkami umożliwią nam tworzenie najróżniejszych zdobień na torcie w kształcie kwiatków, wstążek i innych wzorów. Na podobnej zasadzie co szpryca działa rękaw cukierniczy. Taki silikonowy rękaw ze względu na trwałość z pewnością posłuży nam wiele lat. Do wyrównywania kremu na pewno przyda nam się szpatułka cukiernicza oraz packa cukiernicza. Bardziej wprawieni dekoratorzy mogą zaopatrzyć się w zestaw przyborów umożliwiający rzeźbienie w masie cukrowej bądź kremie.
Każdy z nas może nauczyć się dekorować tort, mając do dyspozycji gotowe ozdoby oraz narzędzia cukiernicze. Dzięki nim nasza kuchnia w kilka chwil zamieni się w prawdziwe atelier cukiernika.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Słodkie Fantazje.
Fot. Shutterstock