Tapioka staje się coraz bardziej popularna w kuchniach Polaków. Stosujemy ją zarówno w formie kuleczek, jak i mąki. Lekkostrawna, bezglutenowa tapioka może posłużyć jako składnik wielu potraw. Z czym ją podawać, jak jeść? Sprawdź, jak wykorzystać tapiokę w kuchni i urozmaicić z jej pomocą proste dania.
Tapioka do deserów i słodkich napojów
Tapioka rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do deserów. Mąka z tapioki nada się do ciasta na naleśniki, omlety, placuszki i racuchy. Będzie niezastąpiona w diecie osób z alergią na gluten – to hipoalergiczna, bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej. Możesz wykorzystać ją do pieczenia ciast i ciasteczek, ugotować z niej budyń albo przygotować popularny pudding z tapioki na mleku kokosowym. Sprawdzi się też jako składnik musów i galaretek.
Kulki z tapioki granulowanej możesz dodać do domowej bubble tea, czyli bąbelkowej herbaty z granulkami. Efektowny napój z granulkami tapioki możesz podawać na zimno i na gorąco, z dodatkiem owoców. Kuleczki tapioki nasączone owocowymi sokami albo słodkimi syropami to pyszny dodatek do drinków.
Tapioka do zagęszczania zup i sosów
Tapioka ma właściwości żelujące, dlatego mąki z tapioki używa się do zagęszczania zup. To też idealny, naturalny zagęszczacz do sosów. Tapiokę możesz dodać do zupy zamiast ryżu albo makaronu, sprawdzi się jako oryginalny dodatek do rosołu. Tapioki możesz też używać do sałatek albo rozdrabniać ją i robić z niej pasty oraz farsze. Z tapioką możesz dowolnie eksperymentować zarówno w deserach, jak i w daniach obiadowych. Spróbuj i dodaj tapiokę do swojego menu!
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem biozdrowy.pl.
Fot. Shutterstock.